2014. június 28. 01:38 - 2012

Magyar tejet az araboknak, import tejet a magyaroknak!

"Hektószám ömlik az országba az olcsó külföldi tej. A vásárló örül, a termelő nem." - írja a vs.hu FB oldalán

Eredetileg csak kommentelni szerettem volna a posztot, végül kicsit megszaladt a billentyűzetem:

Talán most egy olasz portálon éppen arról cikkeznek, hogy az olcsó magyar tej miatt újabb helyi gazdák mennek tönkre?

Ugyanis sokkal nagyobb mennyiségben exportálunk nyers tejet külföldre, mint amennyit importálunk, de nem csak az Unióba, hanem Közel-keleti országokba is feldolgozott formában, amiből természetesen profitál a termelő is, már amelyiknek sikerül kijutni a nemzetközi piacokra

Ehhez persze mennyiséget kell termelni, nem elég 1-2 Riska a kertbe. (A közgazdaságilag kiváló nagyüzemi technológia fenntarthatósági és egészségügyi árnyoldalairól egyébként külön értekezést lehetne írni.)
Kisebb volumennél persze lehetőség van a házi jellegű feldolgozásra, amit jobb esetben a bolti árakkal versenyképesen lehet(ne) eladni a helyi fogyasztóknak, de választható a "prémium kézműves" modell is.
 

Utóbbiak jellemzően a fővárosban (tehát nem a termelés helyén) vagy nagyobb városokban, vásárokon értékesítik a viszonylag magasabbra árazott, általában minőségi, máskor "csak" kézműves jelzéssel illethető portékáikat. Valljuk be őszintén, hogy az 1000 Ft-os "trappisták" korában (Corában?) kevesen tudják hosszútávon ennek a többszörösét kiadni mondjuk sajtokra, még ha tényleg sokkal-sokkal jobb is. Vagy ha mégis, akkor csak ritkábban és kevesebb mennyiségre, szerintem legalábbis.

Talán amolyan köztes út lehet Cserpes István modellje, aki tejivó-hálózatával teremtett konkurenciát még a nagy gyorsétterem láncoknak is.

Akár idehozzák, akár mi visszük ki, azért kíváncsi lennék, hogy matematikailag levezethető-e, hogy ez az akár több ezer km-es utaztatás (+hűtés!), valamint az így rárakodó logisztikai és egyéb extra rezsi- és feldolgozási költségek mellett hogy éri meg mégis? Ha ez nem lenne, akkor mennyivel kevesebb kamion lenne az utakon és mennyi emberrel foglalkoztatna kevesebbet az iparág? 

Az ilyen költségekkel nem számoló termelő, aki helyben dolgozza fel a tejet és közvetlenül értékesít (tehát még a nagy- és kiskereskedői árréssel sem kell számolnia), vajon mennyiért adhatná reálisan a termékeit?

 

Végezetül, nagyon érdekelne, mennyi lenne a tényleges bekerülési ára a nyers tejnek (amit a tejüzemek jobb esetben ~100 Ft/literért vesznek át), ha semmiféle EU-s, állami és egyéb támogatással nem kalkulálhatnának a gazdák?

 

Hogy is van ez?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://iferenc.blog.hu/api/trackback/id/tr336435299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása